Francúzsku sa stanovený cieľ v oblasti nezamestnanosti podarilo splniť

20.12.2013 Celý región

Paríž 20. decembra (TASR) - Cieľ francúzskej vlády znížiť do konca roku 2013 vysoký počet nezamestnaných sa podarilo dosiahnuť, uviedol dnes francúzsky minister práce Michel Sapin. Informovala o tom agentúra Sinchua.

Ako povedal pre Radio Classique, "úsilie vlády zvrátiť pôvodný trend neustáleho rastu počtu nezamestnaných a začať ho znižovať do konca roku 2013 sa vláde podarilo docieliť". Dodal však, že to nestačí a v tomto smere je potrebné pokračovať aj naďalej.

Za 3. štvrťrok tohto roka dosiahla nezamestnanosť vo Francúzsku 10,9 %, čo predstavuje takmer 16-ročné maximum. Vláda prijala plán na zníženie nezamestnanosti, v rámci ktorého finančne podporuje vytváranie pracovných miest pre menej kvalifikovaných mladých ľudí zo znevýhodnených skupín a vidieckych oblastí.

Opozícia však tento model kritizuje s tým, že vládou dotované pracovné miesta nie sú dlhodobým riešením. Nepriamo to potvrdil aj štatistický inštitút Insee, ktorý vo štvrtok zverejnil nepriaznivý odhad vývoja ekonomiky krajiny. Podľa Insee by mal hrubý domáci produkt (HDP) vzrásť v 1. aj 2. štvrťroku budúceho roka medzikvartálne iba o 0,2 % a pri takomto vývoji by miera nezamestnanosti mala do polovice budúceho roka dosiahnuť 11 %.
 

Vyberte región